VPDK “Mārupieši” dejo Brazīlijā

Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Mārupieši” augusta beigās atgriezās no Brazīlijas, kur piedalījās XIII Internacionālajā folkloras festivālā. Kopā ar dejotājiem šoreiz festivālā bija arī Mārupes Mūzikas un mākslas skolas skolotāji, kas spēlēja pavadījumu gan koncertos, gan gājienos.

WP_20160816_10_23_30_Rich (2)

Festivāls notika nelielā 200 000 iedzīvotāju pilsētā Brazīlijas vidienē – Passo Fundo. Kopā ar mums bija 12 deju kolektīvi no Argentīnas, Beļģijas, Bolīvijas, Čīles, Kolumbijas, ASV, Guamas (ASV piederoša salu grupa), Meksikas, Peru, Senegālas, Urugvajas, kā arī 61 deju un mūzikas kolektīvs no Brazīlijas. Galveno norišu halli katrā koncertā apmeklēja ap 5000 skatītāji.

Festivāla deviņās dienās “Mārupiešu” dejotāji un muzikanti piedalījās vienpadsmit koncertos, trīs ielu gājienos. Brazīlijā “Mārupieši” skatītājiem izdejoja trīs latviešu deju “zelta fonda” dejas – “Gatves deja”, “Meita puišus dancināja” un “Diždancis”. Skatītāju sajūsmu guva kolektīva vadītājas Guntas Skujas atraktīvās dejas “Odums” un “Gričeniks”, kā arī dejas “Kūmas”, “Es uzklāju baltu taku”, “Es bij’ puika, man bij’ vara” un “Līgo danči”.

Viena diena festivāla ietvaros tika veltīta Latvijai. Tā bija mūsu pašu kolektīva sagatavota un vadīta uzstāšanās par mūsu zemi un tradīcijām, Dziesmu un deju svētkiem. Klātesošie tika cienāti ar rupjmaizi, “Mārupieši” rādīja, mācīja un aicināja klātesošos kopā izdejot latviešu deju soļus.

WP_20160816_10_12_23_Rich

 

Festivāla ietvaros norisinājās meistarklases nodarbības gan dejotājiem, gan mūziķiem. Tajās apguvām arī brazīļu dejas soļus. Kā vēl nebijis notikums citos festivālos, šoreiz bija aizlūgums baznīcā. Visi dalībnieki bija tērpti tautas tērpos, katras valsts dalībnieki dziedāja dziesmu un aizlūdza savā valodā. Latviski izskanēja mūsu “Pūt vējiņi”.

Gan koncertos, gan gājienos ar sajūsmu tika novērtētas izdejotās dejas, skaistie “Mārupiešu” dejotāju tērpi, staltie puiši un smaidīgās tautumeitas. Mēs bijām lepni par sevi un Latviju.

WP_20160817_13_37_04_Pro

“Mārupiešu” dejotājiem un mūziķiem skaists, pārsteigumu pilns un sākotnēji neplānots izvērtās pēdējais vakars pirms brauciena mājup no Brazīlijas. San Paulu Parlamentārās štata padomes ēkā par ieguldījumu latviešu kopienas aktivitātēs un latviešu kultūras saglabāšanā Brazīlijā tika godināta Latvijas Republikas Goda konsule Brazīlijā Daina Gūtmanis. Pēc svinīgās ceremonijas sekoja “Mārupieši” deju priekšnesums, kas bija kā pārsteigums pašai Goda konsulei un arī lielai daļai Brazīlijas latviešu kopienas ļaužu, kuri bija ieradušies uz šo godināšanas pasākumu. Aizkustinoša un emocionāla šī tikšanās bija gan mums, gan Brazīlijas latviešu kopienai.

VPDK “Mārupieši” vadītāja Gunta Skuja, dejotāji un Mārupes Mūzikas un mākslas skolas skolotāji pateicas Mārupes novada Domei par sniegto atbalstu, gatavojoties un esot šajā folkloras festivālā. Gan ikdienā, gan svētkos augsti turēsim Mārupes godu!

 

VPDK “Mārupieši”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *