Mārupieši deju lielkoncertā SAULES SPĒKS

getEventGalleryImage

 

Deju lielkoncertā “Saules spēks” būs skatāmi iemīļoti deju raksti

 “Aiz ezera augsti kalni”, “Audēju deja”, “Sasala jūrīna”… šīs un citas iemīļotas vecmeistaru un mūsdienu autoru horeogrāfijas būs skatāmas 22. decembrī Ķīpsalas hallē deju lielkoncertā “Saules spēks”, kurā piedalīsies vairāk nekā 700 dejotāju no Rīgas, Mārupes un Jelgavas.

 “Šis gads mums ir īpašs, jo Latvija svin savu simtgadi, ir izskanējuši Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētki un Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki. Nozīmīgas jubilejas šogad svin arī deju dižgari un viņu darba turpinātāji – svētku horeogrāfi, pedagogi un  virsvadītāji. Ziemas saulgriežos lielkoncertā “Saules spēks” atskatīsimies uz bagātīgo 2018. gadu un smelsimies spēku, enerģiju krāšņos deju rakstos,” aicina koncerta mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis.

Lielkoncertā būs skatāmas šī gada gaviļnieku Ulda Žagatas, Viļa Ozola, Alfrēda Spuras, Harija Sūnas, Zigurda Miezīša, Skaidrītes Darius, Johannas Rinkas, Alfrēda Rūjas, Artas Melnalksnes, Ritas Spalvas, Guntas Skujas un Agra Daņiļeviča dejas, kā arī Jāņa Ērgļa un Jāņa Purviņa deju raksti.

Latviešu tautas deja, kas sakņojas sadzīves dančos un rituālos, veidojusies gadsimtiem ilgi, taču latviešu skatuviskā tautas deja savu attīstību aizsāka vien 20. gadsimtā. Tādēļ koncertu ievadīs latviešu tautas deju apzinātājas un pirmās etnogrāfiskās deju kopas izveidotājas Johannas Rinkas (šogad – 125) pierakstītais “Sešdancis”.

Līdzās tam – dejas, kas vieniem ļaus gremdēties skaistās atmiņās, bet citiem – vienkārši baudīt šo deju skaistumu un dejotāju meistarību. Tostarp būs arī vairākkārt Dziesmu un Deju svētkos izpildītās dejas – Harija Sūnas “Audēju deja”, Ulda Žagatas “Jautrās dzirnavas”, Viļa Ozola “Klabdancis”, Alfrēda Spuras “Diždancis”, kā arī mūsdienu deju  raksti – Jāņa Ērgļa “Krustami dejami, krustami lecami”, Jāņa Purviņa “Nerejati ciema suņi” u. c.

Koncertā “Saules spēks” piedalās deju kolektīvi, kuri vēsturiski saistīti ar jubilāriem: Tautas deju ansambļi “Ačkups”, “Austris”, “Dancis”, “Diždancis”, “Gatve”, “Kalve”, “Lielupe”, “Līgo”, “Teiksma”, “Vektors” un vidējās paaudzes deju kolektīvi “Dancis”, “Lielupe”, “Līgo”, “Mārupieši”, “Teiksma”, “Vektors”, kā arī bērnu deju kolektīvi “Teiksmiņa” un “Līgo”.

Lielkoncerta “Saules spēks” mākslinieciskie vadītāji – Rolands Juraševskis un Jānis Ērglis. Režisors, scenogrāfs – Reinis Suhanovs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *